Home Udvalgt 5 grunde til at du sover dårligt

5 grunde til at du sover dårligt

0
5 grunde til at du sover dårligt

Har du problemer med at sove? Søvn er rigtig vigtig for din daglige funktion i hverdagen, og det kan derfor være et stort problem, hvis du er plaget af dårlig søvn. Har du søvnproblemer kan det f.eks. give stresssymptomer, som på længere sigt kan føre til mere alvorlig stress. Derfor er der her 5 grunde til, at du sover dårligt – og råd til, hvordan du afhjælper problemet uden sovepiller.

Stress

Manglende søvn kan føre til stress, men faktisk kan stress i sig selv også være årsagen til, at du sover dårligt. Det kan derfor være værd at overveje, om du måske er en smule stresset, og om der i så fald er noget, du kan gøre for at mindske det. Her kan du evt. forsøge dig med mindfullness og meditation. En af mange gode mindfullness øvelser er f.eks. at ligge og fokusere på din vejrtrækning og trække vejret dybt, når du ligger i sengen og skal sove. Så vil roen langsomt sænke sig over dig.

Tankemylder

Det er sikkert noget, vi alle kender – du går udmattet i seng efter en lang dag, men når du først ligger der, kan du alligevel ikke sove. Tanker om dagen og morgendagen og andre bekymringer kan gøre det svært at falde i søvn. Prøv at aflede tankerne, evt. læs lidt i en bog, der ikke er alt for spændende, eller skriv dine tanker ned, så du er fri for at have dem alle i hovedet, især hvis der er ting, du skal huske til morgendagen.

Har du mere personlige udfordringer, der gør det svært for dig at sove roligt, kan det være en idé at snakke med en psykolog. Hvis du under den drømmerige rem søvn oplever at have mange mareridt, som ofte handler om det samme emne, kan hypnose måske hjælpe hvis det f.eks. skyldes angst. Uanset hvad problemet er, findes der professionelle, der på den ene eller anden måde kan give dig kompetent hjælp til at sove bedre.

Elektronik

Der er ofte nogle spændende programmer i fjernsynet om aftenen, sjove spil på telefonen eller gøremål, der skal afsluttes på computeren, inden du kan sove med fred og ro. Der er dog et problem ved det, og det er, at lyset og alle signalerne fra elektronikken kan gøre det sværere for dig at falde i søvn. Lyset forstyrrer f.eks. din hjerne til at tro, det er dag, så du bliver mindre træt. Samtidig vil det sandsynligvis også forbedre din søvn at have telefonen slukket, hvis du har den ved siden af dig, når du sover. Signaler fra telefonen kan have en søvnforstyrrende effekt.

Kost

Også kosten kan have betydning for, hvor let du har ved at falde i søvn og for din søvnkvalitet. Hvis du drikker alkohol eller kaffe inden sengetid kan det f.eks. gøre, at du sover mere uroligt, og sukker fra eksempelvis sodavand kan gøre dig mere frisk, så du er knap så træt, når du lægger dig i seng. Prøv derfor at være fornuftig med dine valg med hensyn til kost og drikkelse inden sengetid.

Motion

Motion er kendt for at være godt, og det er det også i langt de fleste tilfælde. Dog kan motion lige inden sengetid føre til søvnløshed, da motion giver energi til kroppen, som dermed bliver mindre søvnig. Derfor er det en god idé at sørge for at du dyrker motion senest nogle timer inden du skal sove. Så kan det tilgengæld også gøre det nemmere for dig at falde i søvn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here