Disse råd er uundværlige, når du skal vælge køleskab

Når du skal ud og købe et nyt køleskab, er det en stor investering og en stor beslutning. Køleskabe har en levetid på 10-15 år, og det er en beslutning, der bliver hos dig i en god portion år. Derfor er det vigtigt at træffe det rigtige valg fra start. Skal det være integreret eller fritstående? Skal du have en fryser indbygget i køleskabet? Hvordan skal inventar og hylder organiseres? Der er mange spørgsmål at stille sig, inden man køber en fryser – og vi har samlet nogle af dem her. Og snart er du på vej til at finde det produkt, der passer til lige netop dig.

Hvor skal skabet stå?

Det er vigtigt, at du tager bestik af det rum, som køleskabet skal indgå i. Når du skal beslutte dig for, hvad for et køleskab du godt kunne tænke dig, er det vigtigt, at du måler op, hvor det skal stå – og også hvordan det skal stå. For det er nemlig vigtigt, at køleskabslågen åbner op ud mod dit køkken, så du let kan komme til. Det er for eksempel ikke så smart, hvis køleskabet åbner op ind til en væg. Desuden skal du tage stilling til, om dit kommende køleskab skal stå frit (fritstående køleskab), eller om det skal være en integreret – eller sågar indbygget – del af køkkenet. Mange vælger at give køleskabet samme facade som de andre køkkenskabe.

Skal du have indbygget fryser?

Alt efter hvor meget plads du har, og hvilke behov du har, har du mulighed for at vælge mellem to forskellige typer af køleskabe: de kombinerede kølefryseskabe eller to separate modeller – dvs. køleskab for sig, fryser for sig.

Hvad du vælger, kommer til at afhænge af, hvor meget plads du har. Hvis du bor i en lille lejlighed med et lille køkken, så er et lille køleskab med en lille indbygget fryser den mest ideelle løsning. Det gælder især, hvis du ikke er storforbruger af frosne færdigretter eller andre råvarer. Hvis du derimod har en stor familie og et stort køkken med masser af plads, kan det være, du skal overveje et amerikanerkøleskab – et dobbeltkøleskab med to skabsdøre – med indbygget fryser og sågar i nogle tilfælde med indbygget vandkøler og ismaskine.

Hvis dit kommende køleskab skal være et kølefryseskab, så skal du tage stilling til, om fryseren skal være i bunden eller i toppen eller side om side. Og når det er sagt, er det også vigtigt at tage stilling til hyldernes placering samt det inventar, kølefryseskabet skal kunne rumme (flasker, brede hylder, smalle hylder, osv.)

Energimærkning

Det er vigtigt at have miljøet for øje, når du skal ud og købe dit næste køleskab. Og heldigvis fungerer det sådan, at hvis du tager hensyn til miljøet, så tager du også hensyn til din elregning. Alle køleskabe har en energimærkning, som er markeret med bogstaverne fra A til G, hvor A+++ er de mest miljørigtige, mens G er det modsatte. I Danmark – og i EU – bliver der kun produceret A+-maskiner i dag.

Driftsomkostninger og service

Som det gælder for de fleste produkter er der en købspris eller anskaffelsessum, og så er der løbende udgifter til el, til drift og service, til hvidevare-reservedele og i det hele taget den tid, du bruger på vedligeholdelse og service. Udgifterne til reservedele til hvidevarer er enkeltstående udgifter, mens elregningen er løbende udgifter, der påvirkes af køleskabets energimærkning. Når du vælger maskine, er det vigtigt at tænke i totaløkonomi – at få et overblik over dit kommende køleskabs samlede økonomi. Fra anskaffelse og nærmest hele vejen til bortskaffelse.

Previous articleSpil dig til det gode liv
Next articleHvad er god økonomi?